Historia ja varsinkin sotahistoria Hangon vetovoimatekijänä on hieman ristiriitainen. Historia sinänsä kiinnostaa monia, mutta sota jakaa mielipiteitä. Sotahistoria lyö läpi Hangossa siksi, että Hankoniemi on sotilaallisesti strateginen alue. Hangosta käsin voidaan seurata ja kontrolloida sekä Suomenlahden että pohjoisen Itämeren laiva- ja muuta liikennettä.
Tulliniemi, Suomen eteläisimpänä mantereen osana on ollut se paikka, jonka merenkulkijat ovat meistä ensimmäisenä noteeranneet. Pitkälle, usein talveen asti jäästä vapaa niemi on antanut mahdollisuuden miltei ympärivuotiseen kaupan käyntiin. Ankkuripaikkana tiedetyn Hauensuolen 650 tunnettua vanhaa kalliokaiverrusta ovat 1500-luvulta.
Ruotsi-Suomen ajan merkittävin meritaistelu, Riilahden taistelu 1714, Venäläisen laivaston kanssa käytiin Hangon vesillä. Taistelu, jossa Venäjä voitti ensimmäisen kerran Ruotsin laivaston, on ainakin venäläisille tärkeä.
Lappohjassa oleva rintamamuseo on loistavasti hoidettu autenttinen esimerkki toisen maailman sodan suomalaisesta linnoitusrakentamisesta ja sotataidosta. Usean ulkolaisen upseerin sanoja lainatakseni, rintamamuseo on yksi parhaista jollei paras ja autenttisin toisen maailmansodan linnoitusrakentamisen museo. Tietenkin kyseessä on kunnianosoitus Hangon rintamalle, joka valtasi kaupungin takaisin Neuvostoliitolta 1941.
Tulliniemen saksalaisten sotilaiden Durchgangslager (läpikulkuleiri) 1942 – 1944 on Hangon viimeisin dokumentoitu sotilaskohde. Hangon Tulliniemelle rakennettiin saksalaisten toimesta Suomen oloihin nähden laaja parakkikylä, pikku Berliini, saksalaissotilaitten kauttakulkua varten pohjoiselle rintamalle. Leirissä oli 130 rakennusta: majoitusparakkeja, huoltorakennuksia, elokuvateatteri sekä kerhoja. Alueella saattoi saman aikaan oleilla jopa 3 300–4 400 sotilasta.
Vähemmän sotaista Hangon historiassa ovat lukuisat puurakenteiset villat. Kaupunkihan perustettiin 1874 ja tänne perustettiin kylpylä jo 1879. Hankoon saavuttiin junalla huvittelemaan ja rentoutumaan. Hanko Hyvinkää rata on Suomen ensimmäinen yksityisin varoin rakennettu rautatie. Se valmistui vuonna 1873 ja sen rakentamisen rahoittivat pietarilaiset liikemiehet. Suomen Marsalkka Mannerheim jopa asusteli Hangossa 1900 luvun alussa.
Hangon kylpylää ei enää ole, mutta Casino on ja sen henkinen oli myös kylpylärakennus.
Artikkelin kuvat: Tapio Kekkonen
Teksti: Esa Aarnio
Kaikkia artikkeleitamme, kuten tätäkin artikkelia, pääsee kommentoimaan suoraan artikkelin lopussa olevan kommenttikentän kautta. Toki moderoimme kommentteja, mikä tarkoittaa, ettei ihan törkyä julkaista. Toisaalta kritiikillekin on tilaa ja se on usein hyödyllistä.