Sitä saa mitä tilaa. Oikeilla mittareilla on väliä!

Olemme runsas viikko sitten äänestäneet aluevaaleissa. Vaaleissa valittiin aluevaltuustoihin iso määrä sosiaali-, terveys- ja pelastusalan ammattilaisia.

Julkista keskustelua on käyty terveysasemista ja sairaanhoidosta. On mietitty, kuinka saadaan yhtäläiset palvelut kaikille alueen asukkaille. Tavoite on tietenkin saada tuotettua sairaanhoitopalvelua tasapuolisemmin, laadukkaammin ja edullisemmin, kuin nykyisin.

Sitä saa mitä mitataan, mutta siihenkin sisältyy sudenkuoppia. Keskustelua on käyty mm. siitä, mikä on tavoitehinta per hoitopäivä. Tällainen hintalappu per hoitopäivä on sinänsä ihan ymmärrettävä, mutta se voi johtaa harhaan ainakin osittain. Oikeitten mittareiden löytäminen on tärkeämpää kuin osaamme aavistaakaan.

Koska nyt valitun aluevaltuuston valtuutetuista on merkittävä osa sotealan ammattilaisia, lienee kohtuullista toivoa, että he osaavat myös asettaa oikeat mittarit tavoitteisiin pääsemiseksi.

Otetaan nyt esimerkiksi kuviteltu mittari, jossa tavoitehinta hoitopäivästä olisi alle 400 €.

Jotta päästään tähän tavoitteeseen, alle 400.00 € per hoitopäivä (388,00 €), kannattaa hoitoyksikön pitää potilasta sairaalassa 10 pv. Toki kokonaishoitokustannus tuolta ajalta olisi 3 880.00 €, mutta tavoite toteutuu.

Parempi mittari voisi olla, vaikka se, kuinka nopeasti potilas kotiutuu. Mikäli potilas kotiutuisi neljäntenä päivänä, hoitokulu per päivä olisi suurempi kuin 400.00 €, eli 700.00 € / hoitopäivä. Kokonaishoitokulu sen sijaan olisi huomattavasti matalampi eli 2 800.00 €.

Ottamatta kantaa, kumpi edellä esitetyistä mittareista on parempi. Kannatta ymmärtää, että oikeilla mittareilla saadaan säästöä hoitokuluihin ja vapautetaan kapasiteettia hoitopaikoille.

Taulukossa hinnat ovat arvioita ja unohtaa ei pidä sitä, että todelliset kustannukset vaihtelevat erikoisaloittain. Infektio-osaston keskimääräinen vuorokausihinta on ilman lääkkeitä 660 euroa. Tehohoidossa kustannukset nousevat huomattavasti. Keskimääräinen hoitopäivän hinta teho-osastolla on noin 3 300 euroa vuorokaudessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.