Planerna för utvecklingen av kustbanan är oklara, och kostnaden är okänd.

Regeringens budgetförslag nämner kustbanan som ett planeringsobjekt, men planerna och kostnaderna är ännu oklara. I regeringsprogrammet nämns en budget på 80 miljoner euro för utvecklingen av kustbanan, men detaljerna i budgeten är okända. Särskilt sträckan mellan Karis och Köklax har nämnts som en brådskande plats, men budgetanslaget har ännu inte meddelats.

Lokala kommuner och politiker har länge krävt en andra dubbelspår och en ny tågdepå för kustbanan. Ändå är detaljerna i planerna oklara, och transportminister Lulu Ranne har ännu inte preciserat projektet.

Finansministeriets budgetavdelning informerar att behovet av att utveckla kustbanan har utretts flera gånger de senaste åren, och behovsanalyser har identifierat flera brister. För att öka kapaciteten behövs ett andra dubbelspår på vissa sträckor, och kostnadsbedömningen för dessa ändringar är cirka 160 miljoner euro, medan budgeten har avsatt endast 80 miljoner för reparationer.

Den så kallade timmen tåget mellan Helsingfors och Åbo nämns inte specifikt i regeringens budgetförslag. Istället nämner regeringen att de vill påskynda transportprojekt som ingår i regeringens investeringsprogram. Bland dessa projekt ingår dock den nya snabba järnvägsförbindelsen mellan Helsingfors, Lojo och Åbo, och först måste staten förbereda kapitaliseringen av den nya snabba tågförbindelsen, vilket i praktiken innebär att man måste hitta finansiering och delägare, som den nya snabba tågförbindelsen marknadsförs.

Ämnet har rapporterats av bland annat Yle Västnyland.

Översättningen gjord automatiskt av Chat GPT.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *