ONKO HANGOLLA STRATEGIA?

Helsingin Lauttasaari on nimennyt itsensä ”onnellisten saareksi”. Haastava ja raju väite, joka varmasti jakaa mielipiteitä, mutta varsin kelvollinen, koska kaiken päätöksenteon voi heijastaa tuohon väittämään.

Onko tämä rakennushanke tavoitteemme mukainen? Lisääkö se onnellisuutta? Tähän pitää tehdä rantabulevardi, koska se lisää onnellisuutta. Onko päiväkodit kunnossa, jos kerran väitämme olevamme onnellisten saari?” jne., jne.

Jos aikoo ryöstää pankin, niin suunnitelman tulee olla aika tarkka. Jos haluaa presidentiksi, niin vaikeusaste moninkertaistuu. Molemmissa tapauksissa päätös on kuitenkin helppo tehdä, sen kuin vain päättää, mutta molempien suunnitelmien toteutuksessa on paljon sellaisia muuttuvia tekijöitä, joihin ei itse voi vaikuttaa, eikä varautua. Siksi strategiaa täytyy koko ajan sopeuttaa muutoksiin ja uudistuviin päämääriin.

Onko Hangon kaupungilla päämäärä ja strategia? Varmastikin on, mutta yhtä varmasti se on niin ympäripyöreä ja monisanainen, ettei sillä ole merkitystä. Ainakaan kadunkulkijat eivät tiedä mikä on Hangon strateginen tavoite. Minkälaiseksi kaupungiksi pyrimme? Mikä Hangossa on oleellista? Mitä seikkoja vahvistetaan? Minkälainen kaupunki olemme kymmenen vuoden päästä? Miksi?

Kun tavoite on kirkkaana edessä, sen tulee olla kaikkien huulilla ja tiedossa. Kaiken päätöksenteon pohjana tulisi olla tuo päätetty tavoite. Esimerkiksi: jos teemme tämän investoinnin niin miten se tukee tavoitettamme?

Kaupungin strategian pitäisi mahtua yhteen lauseeseen. Tarkennettu selitys saa puolestaan viedä korkeintaan yhden arkin. Strategiaksi ei riitä ”haluamme olla hyvä asuinpaikka kaupunkilaisille” tai ”Hangossa on helppo asua ja yrittää”. Liian epämääräisiä ja liian selviä asioita. Totta kai jokainen kaupunki pyrkii siihen, että asukkailla olisi mukava ja helppo olla.

Hangon tavoite ei voi enää olla ”arkkitehtuurin helmi” tai ”yksi Euroopan kauneimmista kaupungeista”. Se juna meni jo.

Hanko ei myöskään voi enää olla ”Suomen gourmetpääkaupunki.” Sekin laiva jo lähti.

Voisiko Hanko olla pensionaateistaan kuuluisa kaupunki?

Ei voi, koska niin monesta pensionaatista on tehty asuntoja ja lopuistakin tullaan tekemään. Nyt virkamiehet sanovat: ”Ei kaupunki voi ostaa kaikkia vanhoja pensionaatteja? Hmm? Miksi ei voisi?

Kylpyläkaupungiksi voisimme vielä pyrkiä, jos tehtäisiin ensin se puuttuva uimahalli. Biletys-kaupungiksi pyrkiminen tuskin tuo lisäarvoa kaupunkilaisille.

Voisiko Hanko olla kuuluisa puutarhoistaan? Kyllä, mutta ei ilman siihen tähtääviä päätöksiä ja satsauksia.

Hanko voisi olla värikäs kaupunki. Puurakentamisen kaupunki. Taiteilijoiden kaupunki. Vihreä kaupunki. Teknologisesti edistyksellinen kaupunki. Puuveneiden satamakaupunki. Purjehduksen Mekka.

Mahdollisuuksia on vaikka, kuinka. On vain osattava luoda menestysstrategia ja pystyttävä toteuttamaan se. Tärkeää on myös pystyä uudistumaan.

Tässä jutussa on jo 12 strategia-sanaa. Se on aivan liikaa. Päämäärä voisi olla vähentää strategia-sanoja.

Ruben Waara

Ruuben Waara on Matti Remeksen Hanko-Dekkareissa esiintyvä hahmo.

2 thoughts on “ONKO HANGOLLA STRATEGIA?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *