Makumatkalla Hangossa

Vuosi sitten vietin aikaani kotona aamusta iltaan ja illasta aamuun. Olin rampauntunut ja aikani kului toipilaana, lähes liikuntakyvyttömänä kolmisen kuukautta. Päätin, että kun pääsen takaisin kahdelle jalalle ja liikkeelle, nautiskelen hankolaisista ruokapaikoista tasapuolisesti, ruokailemalla niissä kaikissa.

Alkukesällä pääsin aloittamaan makumatkailuni jopa Koronan avustamana niin, ettei olisi juuri kauemmas kannattanut edes lähteä. Sallinette, että muistelen matkojani kertomalla mitä ovia olen availlut ja makuja maistellut. Pääasiassa olen liikkunut lounasaikaan tai alkuillasta. Kertomani ei ole kronologinen järjestys vierailuilleni, samoin ei mikään järjestys makuelämyksille.

Smörmagasiinissä, tuon tuulisen aallonmurtaja tien päässä lounaspöytä on pitkä ja korkea. Tarjolla oli tuoreita salaatteja, uunikalaa ja Wienerleike. Mausteet olivat hillittyjä ja hallittuja.  Ruoka oli hyvää. Perinteinen työmaa ruokala. Pidin paikan avaruudesta.

Neljän Tuulen Tuvalla nautin runsaan katkarapu voileivän ja mansikka kerma kakkupalan. Kakkupala kuuluu taloon niin kiinteänä osana, ettei sieltä edes kehtaa poistua ilman, että olisi syönyt tuon makean ihmeen.

Brasserie Regatassa tuli ohimennen korjattua otsahiukset ja tarkistaa ikkunapöytään tuleva auringonvalo, ettei häikäise liikaa. Sehän harmittaa, jos ei näe mitä syö. Maukas uunikana ja välimeren makuiset salaatit upposivat hyvässä seurassa ja päälle kupponen hyvää mustaa kahvia.

Hei hurraa, löytyi tyhjä pöytä, vaikka oli ylioppilasjuhlapäivän lounasaika. Brygganin taivaallinen Metsästäjän leipä sienisooseineen ja salaatteineen. Leipä pihveineen oli iso, siis iso ja niin maukas.

Arkipäivällä, kesken kiireiden poikkesin kiertämään Pizzeria Nadinin lounaspöytää. Siellä oli tarjolla lohta ja täyslihapihviä, runsas salaattipöytä ja heidän erikoisuutensa pizzapaloja pyöreässä, lämpimässä tarjousuunissa. Söin kaikkia sortteja ja  aika monta pizzapalaa.

Alkuillan herkun pääsin tilamaan Roxx Cafe & Pub’n tarjoilutiskiltä, Talon pannu. Tilaajalla on se etu, että evästä on ladattu lautaselle niin paljon, että ei jää nälkä. Rahoille sataprosenttien vastine. Ei valittamista ja maku hipoo täydellisyyttä kaikilla mittareilla. Rasvaakaan unohtamatta. Reilu muki kuplavettä tasapainottaa mukavasti.

Fiinimpään syömiseen olen haksahtanut keskellä kesää, keskellä päivää, käymällä lounaalla legendaarisella Hangon Casinolla. No vot, vaati hipaisun huulipunaa, varmoin askelin baaritiskille maksamaan herkkupöydän antimet ja itsepalveluna varaus ikkunapöydästä, joissa valkoiset liinat tunnelman ehdottomana kohottajana. Lounaalla oli tarjolla stroganoffia ja todellakin erikoisia salaatti vaihtoehtoja, samoin leipävalikoima oli runsas. Jälkiruokana mansikkakiisseli kermavaahdolla. Minä tykkäsin.

Oi Hanko ja eksotiikka. Niin oli mausteinen makumatka. Thaimaalaisia herkkuja tuli maisteltua ja vatsansa sai täytettyä ilman liian täyden olon tunnetta. Niin ja vielä ne maut, ne olivat erikoisia ja niin hyviä.

Joukkue urheilijana minulle tarjoutui tilaisuus käydä Bistro Elvanin runsaalla aamiaisella. Sieltä mieleen jäi hyvin haudutettu Neljän viljan puuro, herkullinen leikkelepöytä tuoresalatteineen ja hyvä aamukahvi.

Vuorikadulla Satu´s Deli jossa iltapäivän suolaisen sämpylän sain nauttia hyvässä seurassa ja toisen kupposen kahvia maukkaan kermamunkin kera.

Helmikuussa ravintola Origon ovet ovat avoinna bliniviikkojen merkeissä. Nehän ovat keskitalven maistuva ”pakkopulla” runsaine täytteineen. On lohta, on poroa, on sieniä, on mätiä, on punasipulia, on smetanaa ja on ja on. Niin ja tunnelmaa luo seinillä palavat elävät kynttilät. Mitäkö puuttui? …no ei mitään.

Lounaskiertueeni alkaa saavuttaa päätepisteensä, mutta vielä HSF:n lounaspöytä maisteltiin mennä viikolla. Selkeä ja monipuolinen salaattipöytä ja maistuva Mermiespihvi sattui lounaaksi. Kahvi ja mutakakku kermavaahdolla, palan painikkeena. Maistui!

Hyvä lukijani, joko teillä on kylläinen olo?

Niin on minullakin, melkein, sillä vielä piti poiketa uuden uutukaisessa Gustoso pizzeriassa. Kebab salaatilla vei kielen mennessään ja nälän loppupäiväksi. Valoisa, viihtyisä, hyvän palvelun ja hyvän mielen paikka. Runsas valikoima ruokalistalla.

Halusin kokea kaupunkimme ruokatarjonnan ja maiskutella niin ruokien makuja kuin paikkojen viihtyisyyttä ja palvelua. Olen erittäin tyytyväinen näkemääni, syömisiini ja saamaani palveluun.

Vuosi on vierähtänyt ja jatkan mukavaksi toteamaani harrastustani ja hyödynnän jatkossakin oman kotikaupunkini Hangon ruokaravintola- ja kahvila tarjontaa. Kiitos yrityksille, kaikkiin en vuodessa ehtinyt, mutta matkani jatkuu, olen tulossa.

Miten sitä eläisi, jos ei joka päivä söisi.

Aila Pääkkö
Hyvän ruuan ystävä Lappohjasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *