Kun mieli tekee tepposen. Jos Hangossa olisi 5 aktiivista COVID-19 potilasta, mitä se tarkoittaisi?

Jos Hangossa olisi 5 aktiivista COVID-19 potilasta, suurimman osan mielestä se ei hetkauttaisi asiaa sinne eikä tänne. Tilanne ei varmaan huolestuttaisi suurinta osaa hankolaisista.

Otsikoissa on ollut seuraava uutinen ”Hanko nousi THL.n tilastolle ensimmäisen kerran koko korona-aikana. Hangon koronatilanne on muuttunut sen verran, että nyt kaupunki mainitaan THL:n koronatilastossa. Hangossa on todettu maaliskuun jälkeen 5 koronatartuntaa”.

Asioilla on kiva spekuloida, koska se saa asiat usein oikeisiin mittasuhteisiin. On tietenkin selvää, että näistä viidestä hankolaisesta COVID-19 tapauksesta on jo ainakin osa tervehtynyt.

Leikitään, mikä on tietenkin tyhmä sana tässä yhteydessä, että nämä viisi tapausta olisivat aktiivisia kahden viikon aikajanalla ja mitä se tarkoittaisi. Uskon että suurimman osan mielestä luku on pieni ja sitä ei pidettäisi mitenkään ihmeellisenä. Käytöksemme ei muuttuisi ja toimisimme kuten aina ennenkin. Jos taas suhteutamme asian viralliseen mittariin, eli tartuntojen määrään / 100 000 asukasta, joka tänään 11.9.2020 julkistetussa vapaan maahantulon sallivassa ehdotuksessa on muuten 25 henkeä, muuttuu asia toisenlaiseksi. Hangon väkiluku on n. 8000 ja jos aktiivisia COVID-19 potilaita olisi tuo viisi, se merkitsisi, että suhdeluku olisi n. 63 tapausta / 100 000 asukasta.

Koska kaikki on suhteellista, kannattaa muka itsestäänselvissä asioissa pohtia vaikka siitä, että paljonko on paljon. Usein kun asia tuntuu pieneltä, ei se olekaan sitä ja joskus myös päinvastoin.

One thought on “Kun mieli tekee tepposen. Jos Hangossa olisi 5 aktiivista COVID-19 potilasta, mitä se tarkoittaisi?

  1. Hyvää päättelyä. Tilanne ei siis ole laukalla mutta järkevää käytöstä tarvitaan. Pidetään huolta paitsi itsestämme myös kavereista. Tässäkään tarinassa ei kenenkään pidä jäämän yksin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *