TÄNÄÄN äänestetään 1. aluevaaleissa.

Tänään sunnuntaina 23.1.2022 on maamme ensimmäisten aluevaalien varsinainen äänestyspäivä. Äänestäminen on tärkeää. Osa meistä on jo äänestänyt ennakkoon, mutta äänestämättömät äänestäkää!

Mitä sitten kannattaa ottaa huomioon näissä vaaleissa. Kyseessä on aluevaalit, ei siis paikallisvaalit. Aluevaaleissa valitaan edustajat aluevaltuustoon päättämään sosiaali-, terveys- ja pelastustoiminnan (sotepe) asiakokonaisuuksista alueella.  Hanko kuuluu Länsi-uudenmaan hyvinvointialueeseen, jonka aluevaltuustoon valitaan aluevaaleilla 79 edustaja.

Vaikka meillä Hangossa on suuri huoli siitä, pääseekö yhtään hankolaista edustajaa aluevaltuustoon ja saammeko paikkakuntamme ääntä kuuluviin, ei asiasta ehkä sittenkään kannata tehdä liian suurta numeroa ja sirotella tuhkaa päällemme.

Alueet saavat rahoituksensa valtiolta ja tällä rahalla alueen tulee järjestää palvelut toimiviksi, hyvälaatuisiksi ja tasapuolisiksi. Mielessä kannatta pitää, että jos alueen jossain osassa palvelu on heikkoa, tarkoittaa se luonnollisesti kasvavia kustannuksia per hoidettava. Kustannuksia, jotka alueen pitää maksaa. Huonosti hoidettu palvelu on kallista, joten tuskin aluevaltuusto voi olla reagoimatta jonkun reuna-alueen korkeampiin hoitokulukustannuksiin. Korkea hoitokulukustannus rasittaa koko alueen taloutta ja siten heikentää palvelutasoa. Palvelujen heikentäminen siis mitä luultavimmin lisää kustannuksia ja palvelujen parantaminen taas vähentää niitä, ainakin tiettyyn pisteeseen. Toki kannatta miettiä mitä kannattaa keskittää. Karkeasti sanottuna hankolaisen hoitaminen tulee olla suunnilleen samanhintaista kuin espoolaisenkin.

Jokainen äänestäjä luonnollisesti tekee itse päätöksen ketä äänestää. Ehkä nyt on se paikka, jossa ääni kannattaa antaa sellaiselle ehdokkaalle, jolla on ymmärrystä sekä kokonaisuksista että toimialaosaamista sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialoista, ideologiaa unohtamatta.

Äänestäkää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.