HAR HANGÖ EN STRATEGI?

Helsingfors Drumsö har kallat sig ”de lyckligas ö”. En utmanande och drasigt påstående som säkerligen delar åsikter, men ganska bra, eftersom allt beslutsfattande kan spegla detta påstående.

Är detta byggprojekt i enlighet med våra mål? Ökar det lyckan? Detta måste bli en strandboulevard eftersom det ökar lyckan. Är daghemmen i gott skick om vi påstår att vi är ”de lyckligas ö”? osv., osv.

Om du tänker råna en bank måste din plan vara ganska exakt. Om du vill bli president multipliceras svårighetsgraden. I båda fallen är beslutet dock lätt att fatta, det är bara att bestämma sig, men genomförandet av båda planerna påverkas av många variabler som du inte kan påverka eller förbereda dig på. Därför måste strategin ständigt anpassas till förändringar och förnyade mål.

Har Hangö stad mål och strategi? Säkerligen har de det, men lika säkert är det så övergripande och mångordigt att det saknar betydelse. Åtminstone vet vanliga människor inte vad Hangös strategiska mål är. Vilken typ av stad strävar vi efter att vara? Vad är väsentligt i Hangö? Vilka aspekter stärks? Vilken typ av stad kommer vi att vara om tio år? Varför?

När målet är klart måste det vara på allas läppar och känt. All beslutsfattande bör baseras på detta fastställda mål. Till exempel: om vi gör denna investering, hur stöder den vårt mål?

Stadens strategi bör rymmas i en enda mening. Den utvidgade förklaringen bör högst omfatta en sida. ”Vi vill vara en bra bostadsort för stadsborna” eller ”Det är enkelt att bo och driva företag i Hangö” är för oprecisa och för självklara. Naturligtvis strävar varje stad efter att invånarna ska trivas och att det ska vara enkelt för dem.

Hangös mål kan inte längre vara ”arkitekturens pärla” eller ”en av Europas vackraste städer”. Tåget har redan gått.

Hangö kan inte heller längre vara ”Finlands gourmet-huvudstad.” Det skeppet har redan seglat iväg.

Kunde Hangö vara känd för sina pensionat? Det går inte, eftersom många pensionat har omvandlats till bostäder och de få som finns kvar kommer också att omvandlas. Nu säger tjänstemännen: ”Staden kan inte köpa alla gamla pensionat? Hmm? Varför inte?

Vi kunde fortfarande sträva efter att vara en spastad om vi först bygger den saknade simhallen. Att sträva efter att vara en feststad kommer troligen inte att lägga något mervärde för stadsborna.

Kunde Hangö vara känd för sina trädgårdar? Ja, men inte utan beslut och investeringar för att uppnå det.

Hangö kunde vara en färgstark stad. En trästadsstad. En konstnärsstad. En grön stad. En teknologiskt avancerad stad. En hamnstad för träbåtar. Seglingens mecka.

Möjligheterna är många. Det är bara att kunna skapa en framgångsrik strategi och kunna genomföra den. Att kunna förnya sig är också viktigt.

I den här artikeln finns redan 12 strategi-ord. Det är alldeles för många. Målet skulle kunna vara att minska antalet strategi-ord.

Ruben Waara
Ruuben Waara är en karaktär som förekommer i Matti Remes Hanko-Dekkar böcker.

Översättningen gjord automatiskt av Chat GPT.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *