Hanko on vähän kummallinen ja siksi erityinen

Pakeneeko asukkaat Hangosta, vai tullaanko tänne pakoon maailman pahuutta? Johtopäätöksiä voi tehdä monella tavalla, mutta kuinka se vaikuttaa käyttäytymiseemme? Olen joskus kuullut vaatimuksen: Älä tule ongelman vaan ratkaisun kanssa.  Ratkaisut avaavat mahdollisuuksia.

Ihan aiheellinen huoli, näin kunnallisvaalivuonna on Hangon asukasluvun kehittyminen. Vuoden vaihteessa Hangossa oli 8047 asukasta ja siinä oli vähennystä edelliseen vuoteen 152 asukasta. (Lähde: Hanko-Nyt)

Kuva Tapio Kekkonen

Työpaikat
Yleisin väittämä asukaspakoon on työpaikkojen puute, mutta asian laita onkin meillä erikoisempi. Kun katsotaan Hangossa olevien työpaikkojen määrää per työikäinen hankolainen, on jokaista hankolaista kohden enemmän kuin 1 työpaikka. Tämä tarkoittaa sitä, että Hankoon tullaan töihin muualta. Hangon työpaikoista merkittävän osan täyttää muualta tulevat. Hanko on siis omavarainen työpaikkojen suhteen, mutta ei työntekijöiden. Toki työttömyysaste on miltei 14 %.

Kuva Tapio Kekkonen

Työllistäjät
Hangossa haikaillaan suurten yritysten perään. Suuri yritys iso työnantaja unelma, on historiaa ja se kannattaisi pikkuhiljaa unohtaa. Jos Hankoon tulee joku suuryritys, tuotantolaitos, se on hyvää tuuria, ei muuta. SSAB:n lähdöstä ollaan huolissaan ihan aiheesta, mutta ei yritykset kuten SSAB, tai Koverharin terästehdas lähteneet Hangosta huonojen työntekijöiden, saati Hangon takia. Ne lähtivät ihan omista syistään. Kaupungilla ei ole juuri mitään keinoa muuttaa tällaisia yrityspäätöksiä, eikä siihen ole mitään syytäkään. Se vaan täytyy hyväksyä ja luoda vaihtoehtoja.

Kuva Tapio Kekkonen

Asuminen
Meillä on erikoinen tilanne, koska muuttotappiokaupunkina meillä on yhtaikaa sekä asunto- että asukaspula. Vuosia Hangon asuntomarkkinaa seuranneena, on nykytilanne erikoinen. Hangossa on ollut ihan viimevuosiin saakka myytävänä jatkuvasti n. 160–190 asuntoa/taloa. Nyt asuntoja on tarjolla nelisenkymmentä, vähän alle tai yli, riippuen päivästä. Tämähän tarkoittaa sitä, että jos joku haluaisi tänne muuttaa, ei sopivia asuntoja oikein tahdo löytyä. No Lappohjassa olisi tilaa, mutta se ei taida nyt vetää. Koronakesän vaikutus on ollut ihmeellinen, miltei kaikki asunnot on myyty kakkosasunnoiksi. Hieno homma, koska tämä takaa ainakin jossain määrin palveluliiketoiminnan mahdollisuudet kaupungissamme.

Kuva Tapio Kekkonen

Onko asuntokupla mahdollinen?
Hangon majoitusliiketoimintaa on vuosikymmenet, miltei vuosisadan, tukenut yksityismajoittaminen. Lomahanko Oy, joka pitää Lomahanko.fi yksityismajoitus -portaalia raportoi, että normaalina kesänä Hangossa on vuokrattavissa Lomahanko.fi palvelun kautta 95–100 kohdetta. Viime kesänä oli kohteita parhaimmillaankin alle 70. Majoituskohteiden omistajat viettivät itse aikaa Hangossa, eivätkä laittaneet kohteitaan vuokralle. Tämä tietenkin tarkoitti, että majoituksesta oli pulaa. Käytännössä enemmän kuin yhden hankolaisen hotellin kapasiteetti puuttui kesäsesongista. Yhteydenotot uusilta asuntojen omistajilta Lomahanko.fi palveluun kertoo, että useimmat uuden asunnon/talon omistajat suunnittelevat rahoittavansa ainakin osan ostoksestaan vuokratulolla. Hintataso v. 2020 myydyissä asunoissa/taloissa on ollut hyvä. Näin korkeaa hintatasoa ei aiemmin ole Hangossa koettu. Ristiriitaisia tunteita herättää se, että kun Kuningatarvuoren ja Korsmaninkadun reilu 200 asuntoa tulee markkinoille, mitä se tarkoittaa kaupungillemme.

Kuva Tapio Kekkonen

Mahdollisuus on nyt
On aika erottua muista. Hypätä uuteen, etsiä ja löytää uutta. Aika on uusi ja olemme kaikki uuden edessä. Vanhat keinot ei enää välttämättä toimi, joten meidän pitää uudistua.

Työelämän muutos on elämänmuutos
Covid-19 vuosi 2020 on muuttanut pysyvästi työelämää. Suurella osalla ihmisiä työ ei enää olekaan paikkasidonnaista. Digitalisaatio on nostanut riman ihan uudelle tasolle. Tiimityö on muuttunut virtuaaliseksi ja tiimityötaidot ovat muuttuneet menestyksen avaimiksi. Työpaikka ja työaika ovat muuntuvia elementtejä. Ihmisillä on mahdollisuus valita missä, miten ja milloin työnsä ja vapaa-aikansa viettävät. Asumispaikka tulee valikoitumaan jonkun muun vetovoimatekijän, kuin työpaikan sijainnin perusteella.

Kuva Tapio Kekkonen

Mitä Hanko tarjoaa
On selvää, että ympäristöarvot tulevat vaikuttamaan merkittävästi nuorten perheiden asuinpaikan valintaan. Puhdas luonto, turvallinen inspiroiva ympäristö, hyvät harrastusmahdollisuudet, mukava yhteisö, hyvät koulut ilman koulukiusaamista, ihan paras päivähoito, terveydenhuolto ja riittävän monipuolinen kulttuuritarjonta ovat jo nyt Hankoa.  II-asteen ammatillisen koulutuksen, tai ainakin osan siitä, toteutumista Hangossa kannattaisi alkaa toteuttamaan. Mahdollisuudet kustannustehokkaaseen ratkaisuun ovat jo olemassa.

Kuva Tapio Kekkonen

Noi ja ne, vai me?
Hankolainen, kakkoshankolainen ja osa-aikahankolainen, ovat laatusanoja ja pitävät sisällään sanan hankolainen. Tämän pitäisi yhdistää, eikä jakaa. Jokainen näistä ryhmistä haluaa Hangon parasta ilman, että se on pois keneltäkään. Hankolaiset on se ainoa ryhmä, jolla on päätäntävalta. Meillä on mahdollisuus päättää ketkä edustavat Hangon kaupunkia. Kaupungin päätösvaltaa käyttää valtuusto, ellei toisin ole säädetty tai ellei valtuusto ole delegoinut toimivaltaansa muille kaupungin viranomaisille.

Kuva Tapio Kekkonen

Me, hankolaiset olemme mahtava moniarvoinen porukka, joka aidosti välittää kaupungistamme. Joskus osa porukasta priorisoi asioita toisin kuin toinen osa. Välillä osa hankolaisista, meistä, ei ole tietoinen mitä asiaa ollaan viemässä eteenpäin ja miten. Kyse on tiedottamisesta. Tietohan on yksi niistä harvoista asioista, joka lisääntyy, ei vähene, vaikka sitä jakaa. Vastuu tiedottamisesta on tiedottajalla, ei savolaisittain vastaanottajalla. Yleensä se, joka tiedottaa saa myös huomion ja palautteen. Kannattaa tiedottaa hyvin, se palkitaan.

Hanko on erityinen
Hanko on niin hyvä ja hieno kaupunki, että se kelpaa muillekin, siksi tänne tuntuu olevan tunkua. Meidän pitää luoda arvojemme mukaiset edellytykset menestyksellemme, kyllä se sieltä sitten tulee.
Hangon kaupunki on tekemässä uutta strategiaa, ja siitä tulee juuri sellainen kuin haluamme. Muista kertoa omat ajatuksesi kaupungille tästä tärkeästä asiasta. Vastausaikaa on 3.2.2021 asti.

Kirj. Esa Aarnio

4 thoughts on “Hanko on vähän kummallinen ja siksi erityinen

 1. Anteeksi kuinka? Lappohja ei nyt vedä?
  Täältä on lähes kaikki myyty. Porukkaa kiertää kylällä kyselemässä myisikö joku talonsa.
  Kirjoitus on hyvä, mutta taas ‘keskustalainen’. Hanko on muutakin kuin keskusta. Paljon enemmän. Voitaisiin lähteä kehittämään Hankoa ensin ihan sillä, että katsottaisiin mitä rajojen sisältä löytyy.

  1. Hei. Onpa mukava olla väärässä. Tämähän on hieno tieto. Sen siitä saa kun katsoo statistiikkaa ja luulee olevansa oikeassa. Varmaan ne kerrostaloasunnot vaikuttavat asiaan. Toisaalta se, ettei niihin ole tunkua on helppo ymmärtää. Kiitos kommentistasi.
   Esa Aarnio
   Lomahanko Oy

 2. Esa, hyvä yhteenveto. Lisää asiallista tuumailua Hangon parhaaksi.
  Ilkka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *