8. Mitkä vetovoimatekijät kannattaa valjastaa parempaan käyttöön.

Luonto on tietenkin puhdasta tulevaisuutta. Hangon ilma on yhtä puhdasta kuin lapin. Hangon kaupunki on rohkeasti rakentanut strategiaa puhtaasta Hangosta. Aurinkosähkö näkyy ja tuntu kaupungissa ja mikä ettei siitä voisi näkyvämminkin tiedotella. Ellei näitä asioita nosta esille, ne painuvat yleisen hiilineutraaliutta ajavan suomikuvan piikkiin. Ehkä informoiminen saavutuksistamme kirittäisi myös muita.

Vaikka kirjoittelenkin äidinkielelläni, on kaksikielisyys ehdottomasti nuorten kansainvälistyvien ihmisten prioriteettilistalla korkealla. Hankohan on huippuesimerkki siitä, että kysymyksen kuten vastauksenkin voi esittää kummalla kotimaisella kielellä tahansa, eikä kukaan pahastu.

Kulttuuritarjonta on ympärivuoden monipuolista ja vaikka se usein onkin kotikutoista, se ainoastaan inhimillistää ja mahdollisesti jopa osallistaa ihmisiä. Monipuolinen kulttuuri, on yhteisöllistä liimaa.

Vaikka viimeiset 60-vuotta meitä on koulutettu itsepalveluun, toimii se hyvin vain bulkkikaupassa. Pienen kaupunkimme tärkeä vetovoimatekijä on yksilölliset palvelut. Palvelut, jotka asiakas kokee hänelle räätälöidyksi. Haaste nyt ja luultavasti ainakin seuraavat 20-vuotta on, ettemme pysty tuottamaan jatkuvaa massapalvelua. 2000 henkeä samana päivänä hierontaan, kasvohoitoon, kartingradalle, melomaan, tai vaikkapa syömään yhteen paikkaan on luultavasti tekemätön paikka ihan mihin vuodenaikaan tahansa.

Keskiasteen koulutus lienee se Hangon sudenkuoppa, sille pitäisi keksiä toimiva moderni uusi malli. Etäopetus olisi taloudellisesti mielekkäämpää. Varmaan on edullisempaa liikuttaa muutama opettaja silloin tällöin tänne tenttaamaan oppilaita, kuin pakottaa oppilaat pahimmillaan yli 100km päivittäisiin reissuihin.

Lapissa käydään keskustelua ja rakennetaan suunnitelmaa matkailijoiden saamiseksi lappiini myös kesällä.  Meidän pitää ehdottomasti rakentaa suunnitelma Hangon talvimatkailuun. Molemmissa tapauksissa on kyse palvelujen myynnistä. Palvelua suorittavat ihmiset, ammattilaiset. Jos Lappi onnistuu, niin mistä saamme ammattitaitoista kesätyövoimaa Hankoon?

Niin, se kysymyshän on. Haluammeko pidentää turistisesonkia ympärivuotiseksi, vai haluammeko pysyviä asukkaita. Molempi parempi ja sitä paitsi markkinoinnillisesti helposti yhdistettävissä.

Hyvän tuulen Hanko olisi kiva paikka asua.

Kuvat: Tapio Kekkonen
Teksti: Esa Aarnio

Kaikkia artikkeleitamme, kuten tätäkin artikkelia, pääsee kommentoimaan suoraan artikkelin lopussa olevan kommenttikentän kautta. Toki moderoimme kommentteja, mikä tarkoittaa, ettei ihan törkyä julkaista. Toisaalta kritiikillekin on tilaa ja se on usein hyödyllistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *