5. Onko vetoa vai voimaa, vetovoimatekijänä kakkoshankolaiset?

Hangossa on vuosien saatossa syntynyt ilmiö, jossa muualla asuvat ja kirjoilla olevat hankkivat asuntoja ja taloja omiksi vapaa-ajan asunnoikseen.  Omistajat viettävät suuren osan vapaa-ajastaan näissä ns. kakkosasunnoissa ja siksi olemmekin alkaneet kutsua heitä kakkoshankolaisiksi. Merkittävä osa näistä kakkoshankolaisista rahoittaa asuntohankintansa ja asunnon ylläpidon vuokraamalla sitä lyhytaikaisesti matkailukäyttöön.

Kakkosasunnon hankintaan on vaikuttanut jokin Hangon vetovoimatekijöistä ja usein myös oma kokemus. Kuulee kerrottavan, että kakkosasunto on hankittu eläkeasunoksi, vanhuuden varalle. Hankinta on siis ollut investointi tulevaisuuteen, harvoin hankinta on tehty kuitenkaan pelkästään sijoitus, saati ansainta mielessä.

Kakkosasuntojen vaikutus Hankoon ja hankolaisille on tietenkin vähintään kaksitasoinen. Se on kasvattanut kysyntää, joka puolestaan on vaikuttanut hintatasoon nostavasti. Tämä on tietenkin hyvä asia myyjille ja vaikea asia ostajalle, varsinkin hankolaiselle ostajalle.

Koska kakkoshankolaiset vuokraavat asumuksiaan lyhytaikaisesti, he luonnollisesti joutuvat markkinoimaan niitä. Markkinointi tietenkin perustuu positiivisen mielikuvan antamiseen ja yleensä tämä annettu mielikuva on ensisijaisesti ylistyslaulu Hangosta ja toissijaisesti ylistys omasta vuokrakohteesta. Matkailijoiden lomapaikan valinta kulkee siinä järjestyksessä, että 1. missä halutaan viettää loma ja 2. miten sitä halutaan viettää ja 3. missäs me asutaan siellä.

Matkailuhan on kuin vientikauppa, paitsi ettei myytävää viedä mihinkään, vaan sitä tullaan kuluttamaan paikan päälle. Rahtikulut säästyvät ja pakettiin voidaan lisätä paikallisia palveluja asiakkaan houkuttelemiseksi.

Oma kokemus on merkittävin tekijä, kun hankimme jotain. Toiseksi tärkein hankintapäätökseen vaikuttava tekijä on suosittelu, jonkun tutun toimesta. Kolmanneksi tärkein on muunlainen suosittelu, esim. asiakasarvostelut yms. Vasta tämän jälkeen tulevat hinta, ominaisuudet ja muut tekijät. Tämän takia omakin ostamisemme toimii niin, että ensin valitsemme aina sen, jolta haluaisimme ostaa. Sitten sen, jolta luulemme etsimämme löytyvän ja vasta sen jälkeen otamme selvää mistä haluamme löytyy, mitä vaihtoehtoja on ja mitä ne maksavat.

Kakkoshankolaiset ovat merkittävä Hangon vetovoimatekijä, koska he puhuvat positiivista Hangosta. Kakkoshankolaiset, jotka rahoittavat asuntojaan vuokraamalla niitä, ovat vielä merkittävämpiä vetovoimatekijöitä, koska markkinoivat Hankoa ja täällä olevia palveluja, sekä synnyttävät asiakkailleen kokemuksia Hangosta. Nämä asiakkaiden kokemukset välittyvät eteenpäin hienoina tarinoina Hangosta. Kakkoshankolaiset ovat varmasti enemmän mahdollisuus kuin uhka.

Kuvat: Tapio Kekkonen, Lomahanko.fi
Teksti: Esa Aarnio

Kaikkia artikkeleitamme, kuten tätäkin artikkelia, pääsee kommentoimaan suoraan artikkelin lopussa olevan kommenttikentän kautta. Toki moderoimme kommentteja, mikä tarkoittaa, ettei ihan törkyä julkaista. Toisaalta kritiikillekin on tilaa ja se on usein hyödyllistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *